Bevezető
  Általános elvek
  Mi van a táskában?
  Táskák
  Tolltartók
  Füzetek, papírok
  Ceruzák, tollak
  Radírok, javítók
  Filcek, zsírkréták
  Festékek
  Vonalzók, körzők
  Ragasztók
  Csomagolók
  Tízórai
  Egyebek
  Játékos feladatok
  Mellékletek
  Irodalom
  Linkek
  E-mail

Kedves Gyerekek, Szülők, Pedagógusok!

     A tanulás során felhasznált tanszerek, anyagok, eszközök sokszor tartalmaznak egészségre, a környezetre veszélyes anyagokat. Mégis kaphatóak a kereskedelemben, mert az ilyen anyagok általában csak az egészségügyi határérték alatti mennyiségben vannak jelen. Azonban ezek hosszú távon felhalmozódhatnak a szervezetben és egészségkárosítást okozhatnak. Egyes emberek pedig érzékenyebbek bizonyos anyagokra, ezért náluk már sokkal hamarabb jelentkezhetnek a problémák. Gyakran előfordul az is, hogy felhasználásuk során, elhasználódásuk után sok felesleges és sokszor veszélyes hulladék képződik. Ezért nagyon körültekintően kell eljárnunk az "iskolatáskáink" feltöltése, a bevásárlások során!

     Programunk és honlapunk célja, hogy a helyes, egészséges írószerek és irodaszerek bemutatásával, megismertetésével csökkentsük a gyerekekkel kapcsolatba kerülő veszélyes és környezetkárosító anyagok mennyiségét, ezáltal segítsük a tanulók környezettudatos magatartásának kialakulását, az iskola környezeti nevelési programjának megvalósítását.  A helyes vásárlói szokások kialakításával erősítjük a már bevezetett iskolai szelektív hulladékgyűjtési programunkat és a hozzá csatlakozó szemléletformáló, megelőző programot is.

      Projektünk során megvizsgáltuk és értékeltük a ma kapható iskolaszereket, és kiválasztottuk belőlük azokat, melyek környezetkímélők, az egészségre nem, vagy csak kevésbé ártalmasak, elhasználódásuk után pedig kisebb környezeti terhelést okoznak (kevesebb és kevésbé veszélyes hulladék képződik belőlük). Ezekből a termékekből összeállítottunk egy bemutató minta iskolatáskát és két tablót, melyet tanulmányozhatnak a gyerekek, a szülők és a pedagógusok is. További ajánlások megfogalmazásával pedig szeretnénk segíteni, befolyásolni az iskolai és az egyéni vásárlásokat.

     Honlapunk az előzőekben felsorolt tevékenységeink eredményeit, anyagait tartalmazza, így otthon a szülők is és más érdeklődők is tanulmányozhatják, megismerhetik azokat.

Kellemes böngészést kívánunk!

 

© Csalló Attila, Templomdombi Általános Iskola, 2005.